Ta teden vam bomo predstavili dve zgodbi slepe osebe Maše. Prva zgodba, katero trenutno berete je dobra, tista druga, ki bo prišla malo kasneje pa žal ne. A pustimo zdaj to – preberite si njen zapis spodaj, saj je izredno zanimiv, hkrati pa je lahko to tudi ideja za vaše naslednje počitnice?

 

 

Konec letošnjega avgusta sva se s slabovidno kolegico odpravili na počitnice na  Sicilijo. Vendar to niso bile navadne počitnice.

Vse skupaj se je začelo, ko sva se obe udeleželi na mednarodnem taboru za računalništvo in komunikacijo (ICC). Tam sva na eni delavnici izvedeli, da obstaja organizacija v Angliji, ki ponuja možnost aktivnih počitnic na Siciliji. Tako sva se odločili, da bova poskusili. Kontaktirali sva Damianota (glavnega organizatorja), ki nama je dal vse potrebne informacije. Odločili sva se, a bova stroške potovanja pokrili z donacijami, ki sva jih zbirali približno pol leta, saj znaša znesek na posameznika brez letalske karte pribl. 900 EUR (odvisno od tega, ali potuje posameznik, dve osebi ali pa skupina). Najina naloga je tudi bila, da sva si izbrali aktivnosti (h katerim se bom vrnila kasneje).

Ko je končno napočil dan odhoda, nobena od naju ni vedela, kaj točno naju čaka. Iz Ljubljane sva se peljali z Go opti v Treviso, kjer sva imeli let do Sicilije. Zelo zanimivo je bilo prvič potovati kot VIP oseba (visually impaired person). Osebje letališča naju je tako posremilo na letalo, na Siciliji pa so naju pospremili do izhoda, kjer naju je čakal najin vodič. Ta naju je (že v napol spečem stanju, saj sva potovali cel dan, prispeli pa sva ob enih zjutraj) peljal do najinega prebivališča.

Stanovali sva v hišici, ki je bila čisto ob peščeni plaži in morju, tako da sva lahko slišali morske valove. Z najinim vodičem sva se dogovorili, da gremo zjutraj skupaj na zajterk (tipični zajterk rogljiček in kava), potem pa naju je čakala že prva aktivnost – surfanje.  Prvi dan sva bili seznanjeni predvsem s teorijo, saj je bilo preveč valov, poskusili pa sva tudi soopanje. V naslednjih dopoldnevih pa sva se 2 uri vsak dan učili surfanja. Za slepo osebo se to najprej zdi malo neverjetno, ampak je bila vsaka skrb odveč. Učitelji so zelo prijazni in izkušeni posamezniki, ki znajo podajati navodila in pomagajo tako, da lahko z nekaj truda in vztrajnosti na koncu surfaš čisto brez pomoči.

Poleg tega pa smo en dan izkoristili za izlet na etno. Zanimivo je bilo iti iz 40 stopinj ob morju, na višino približno 3100 metrov, kjer smo nujno potrebovali toplejša oblačila. Prav tako pa je bilo zanimivo hoditi po območju, kjer so bili 4 mesce nazaj zaradi izbruha vulkana potoki lave, tla pa so bila še vedno topla. Isti dan smo šli še na degustacijo vin, likerjev, olja, medu in še več hrane : ). Neko popoldne smo šli tudi v taktilni muzej, ki je res zelo prilagojen. Lahko sem videla, kako izgledajo številne svetovne znamenitosti in osebe, prav tako pa smo šli na en market, kjer lahko kupiš zelo zanimive stvari za zelo nizko ceno.

Ne smem pa pozabit na degustacijo slaščic, saj so Italjani znani po dobri hrani in slaščicah. Po navadi smo na kosila in večerjo hodili v mesto. S kolegico sva se odločili, da naju zanima bolj njihova tipična hrana, zato smo jedli večinoma hrano na ulici, zaradi česar sva lahko zelo dobro začutili tudi utrip mesta ali pa majhnih vasic, kamor smo tudi hodili na krajše izlete. Ves teden, ki sva ga preživeli na Siciliji, je bil popolnoma sproščen. Čeprav sva imeli veliko aktivnosti, smo se sproti odločali, kdaj bomo šli nekam drugam. Nikoli pa ni zmanjkalo časa za ležanje na plaži in kopanja v morju, to je bilo na dnevnem planu.

Take počitnice slepim res priporočam. Sama sem v enem tednu v sproščenem okolju z izkušenimi in prijaznimi ljudmi počela stvari, za katere si ne bi predstavljala, da jih bom. Nikoli me ni skrbelo niti glede orientacije, saj je bil najin zelo prijazen in zabaven vodič vedno tam, kjer sva ga obe potrebovali, vedno pa je bil pripravljen povedati tudi kaj zanimivega ali pa smešnega. Mislim, da so take počitnice zelo dobre tudi za samopodobo slepih in slabovidnih, saj lahko spoznamo, da res nič ni nemogoče in da lahko v pozitivnem in odprtem okolju doživimo res veliko za nas pomembnih stvari.