Danes se je končalo Evropsko prvenstvo v goalballu, ki je letos potekalo na Finskem. V moški konkurenci je evropski prvak postala Litva, ki je tako aktualnemu olimpijskemu naslovu dodala še evropskega. Pri ženskah so nove evropske prvakinje postale igralke izbrane vrste Rusije.

V moškem finalu je Litva premagala reprezentanco Nemčije z rezultatom 6 – 3 po tem, ko je že po koncu prvega polčasa vodila s 4 – 1. Vseh 6 golov za Litvo je dosegel Justas Bazarauskas, ki je postal tudi najboljši strelec na turnirju.

https://blindportal.si/wp-content/uploads/2017/09/xlithu.jpg.pagespeed.ic_.gdeBdiQb-Q.jpg

“Lahko smo ponosni na svoj dosežek na tekmovanju, nismo izgubili zlata, ampak smo dobili srebro”, je za uradno spletno stran prvenstva povedal Michael Feistle, član nemške ekipe.

V tekmi za tretje mesto je bila s 5 – 2 Belgija boljša od Švedske, z rezultatom 3 – 1 je vodila že po 1. polčasu.

V izjavi za uradno spletno stran turnirja je belgijski trener Johan De Rick povedal:”Dvakrat smo že bili četrti,  tokrat smo prvič tretji, zato smo zelo zadovoljni”.

 

V ženskem finalu turška zvezdnica in najboljša strelka prvenstva Sevda Altunoluk kljub trem doseženim golom s soigralkami ni bila kos močnemu ekipnemu duhu Rusinj. Te po izenačenem prvem polčasu,  ko je bilo 3 – 3 niso več dovolile gola Turkinjam in so tako slavile z rezultatom 6 – 3. Za Rusijo so zadele Irina Arestova (3x), Arina Gerasimova (2x) in Anna Shevchenko.

“Tekma je bila zelo težka, srečale smo se z zelo močno ekipo, ampak močno smo trenirale in smo bile dobro pripravljene na finale”, je po zmagi povedala Shevchenkova.

V tekmi za bronasto medaljo je bil rezultat med Izraelom in Grčijo 2 – 1.

Končna razvrstitev na EP 2017 pri moških:

 1. Litva
 2. Nemčija
 3. Belgija
 4. Švedska
 5. Turčija
 6. Češka
 7. Finska
 8. Ukrajina
 9. Slovenija
 10. Velika Britanija

Končna razvrstitev na EP 2017 pri ženskah:

 1. Rusija
 2. Turčija
 3. Izrael
 4. Grčija
 5. Danska
 6. Velika Britanija
 7. Nemčija
 8. Finska
 9. Ukrajina
 10. Švedska