Na ljubljanski očesni kliniki so uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Z več kot dve uri trajajočo operacijo in vstavitvijo keraproteze so bolniku, ki je pred več kot 20 leti oslepel, povrnili vid na levem očesu. Umetno roženico je bolniku izdelal in podaril izumitelj bostonske keraproteze.

Iz UKC Ljubljana prihaja vesela novica. Njihovim oftamologom je namreč uspel vrhunski dosežek. Na Očesni kliniki so namreč maja letos zelo uspešno opravili prvo implantacijo umetne roženice v Sloveniji. Več kot dve uri trajajočo operacijo sta opravila prim. dr. Vladimir Pfeifer, dr. med., eden najboljših očesnih kirurgov v Evropi, in Alja Črnej, dr. med., ki se je štiri leta po specializaciji izobraževala v Angliji in Ameriki in je znanje o bostonski keratoprotezi prenesla s šolanja na Harvardu.

Implantacija je bila izvedena maja letos. “Nekaj mesecev je bilo potrebnih za redno spremljanje rezultatov posega, in zato lahko danes rečemo, da je bil poseg vstavitve umetne roženice uspešen,” so sporočili iz bolnišnice, kjer so pojasnili tudi, kako je potekal zapleten poseg.

Bolnik je oslepel pred več kot 20 leti

Kot so sporočili iz UKC Ljubljana, je bolnik utrpel poškodbo z apnom pred več kot 20 leti in pri tem popolnoma izgubil vid. Na desnem očesu je imel v nekaj letih po poškodbi dvakrat presajeno roženico, vendar je obakrat prišlo do zavrnitvene reakcije in se je roženica ’zamotnila’. Zadnjih 15 let je imel na desnem očesu okoli štiri odstotke vida. Z levim očesom, ki nikoli ni bilo operirano, je od poškodbe dalje zaznaval le svetlobo in temo.

Umetno roženico je izdelal sam izumitelj in mu jo podaril
Za paciente s poškodovano roženico in s slabo prognozo za presaditev lahko bostonska keratoproteza pomeni novo okno v svet in v novo življenje, so sporočili slovenski oftamologi.

Pacient je pred operacijo opravil več testiranj na levem očesu. Najbolj pomembna je bila ultrazvočna preiskava, s katero je dr. Katrina Andrejčič Novak natančno izmerila levo oko in opisala zdrav vidni živec. Na podlagi njenih meritev je Črnejeva naročila izdelavo umetne roženice – bostonske keratoproteze – posebej za tega pacienta v Harvardski bolnišnici, kjer umetne roženice izdelujejo. Doktor Claes Dohlman, ki je bostonsko keratoprotezo izumil pred več kot 20 leti, je prvemu slovenskemu pacientu umetno roženico podaril.

V operacijskem timu sta sodelovali tudi diplomirani medicinski sestri inštrumentarki Erika Jakulin in Martina Marn ter anasteziološki tim, ki sta ga sestavljala dr. Iztok Potočnik in diplomirana medicinska sestra Amina Dolenc.

Med operacijo je doktor Pfeifer odstranil poškodovano roženico in pripravil podarjeno roženico, v katero je doktor Črnejeva vstavila keratoprotezo, jo fiksirala, doktor Pfeifer pa jo je presadil na prejemnika.

Povrniti nekomu vid prinese ogromno radosti

“Bolnik je bil po operaciji izredno zadovoljen, na operirano oko sedaj odlično vidi na bližino brez očal, na daljavo pa z – 2.50 dioptrije 100-odstotno. Časopis bere tekoče brez očal in mobilni telefon uporablja brez problemov. Bolnik je zelo vesel, da tako dobro vidi,” so sporočili iz ljubljanske bolnišnice in dodali, da sta zelo zadovoljna tudi kirurga, ki sta povedala, da operacija, s katero lahko nekomu povrneš vid, prinese ogromno osebne radosti. Tisti, ki nam dar vida nikoli ni bil odvzet, si pravzaprav niti ne moremo predstavljati, kaj doživljajo ljudje, ko po dolgih letih slepote ponovno zagledajo obraze bližnjih in barve narave, sta opozorila.

(Vir članka: 24ur.com)