Pozdrav vsem! Sem Miha, lastnik tega spletnega portala. Kot sem že pisal včeraj, se mi je v sredo zgodila neprijetna izkušnja z varnostnikom v Mercator centru Šiška.

Slika Dante in Miha

 

Novico je videlo zares ogromno ljudi, sklepate pa lahko tudi po tem, da so me iz Mercatorja kontaktirali dobro uro po objavi.

Ker so mi v sporočilu napisali, da za njih varnost izvaja zunanja služba, sem se odločil, da bom vztrajal naprej. Iskal sem po internetu in kar hitro prišel do odgovora, kdo skrbi za varovanje v trgovskem centru Mercator Šiška. To je Sintal.

Seveda sem jih takoj poklical in jim razložil situacijo, katero ste že prebrali. Sogovornik je ostal brez besed – sam pogovor pa je trajal dobre pol ure. Če na kratko omenim sam pogovor, je bilo bistvo to, da se morajo varnostniki že v osnovi do invalidov obnašati prijazno in jim nuditi pomoč, ko vstopijo naprimer v trgovino. Varnostnik se mora najprej prepričati, kdo ta človek, s katerim želi opraviti razgovor sploh je, saj baje sploh ni videl na daljavo, da imam psa vodiča oz. da ima moj pes na sebi oprsnico z napisom “pes vodič”.

Danes zjutraj pa me je klical drug gospod, prav tako iz Sintala in se mi opravičil za neprijeten dogodek v Mercatorju. Najin pogovor je potem tekel predvsem o tem, kako bi varnostnike informirali o invalidih na splošno ter psih vodičih. Tako bo v prihodnjih mesecih izvedeno predavanje na to temo direktno v sintalu, kjer bo prisoten nekdo s psom vodičem ter član komisije na ZZZS in inštruktor za šolanje takšnih psov.

Resnično upam, da je bil to zadnji takšen dogodek, ker imamo v življenju tudi druge težave, katere so bistveno bolj pomembne za reševanje. Jaz pa vsakemu, ki bo prebral ta članek svetujem naslednje: Če srečate invalidno osebo – bodite prijazni, vprašajte, če potrebuje pomoč in ne se nas bati, ker ne grizemo.

Vse skupaj za konec prav lepo pozdravljam in vam želim vse dobro! 🙂

Miha z ostalo ekipo strani