Video in avdio portal RTV 4D, katerega je lastnik RTV Slovenija bo na področju slepih in slabovidnih doživel veliko spremembo.

RTV Slovenija

Portal za slepe in slabovidne žal ni bil preveč prijazen za uporabo, čeprav se vam (normalno videčim) zdi, da mu nič ne manjka. Vendar za tiste, ki uporabljamo bralnike zaslonov (Jaws, NVDA, Super Nova…) težavam ni bilo videti konca. Začne se že pri osnovah kot je recimo klik z miško na določeno vsebino. Ker slepi ne delamo z miško, za navigiranje uporabljamo tipkovnico in ko smo nad določeno možnostjo pritisnemo tipko enter. In v tem primeru se ni zgodilo nič, čeprav bi se morala odpreti nova stran. Ko pa smo želeli predvajati video posnetek, pa ga sploh nismo mogli, saj predvajalnik ni bil prilagojen za bralnike zaslonov.

In vendar gredo stvari na boljše – na RTV Slovenija so se odločili, da bodo portal prilagodili tudi za nas, saj imamo tudi ranljive skupine pravico dostopa do enakih možnosti kot vsi ostali. Portal 4D bodo prilagodili tako, da bo za tiste, ki uporabljate bralnik zaslona enostaven za uporabo v smislu poenostavljenih menijev, viden bo tudi predvajalnik, kjer boste lahko predvajali/ustavili in vrteli posnetek naprej ali nazaj.

Vse podrobnosti bodo znane v prihodnjih tednih, lahko pa že zdaj rečemo, da je to zelo pohvalno iz njihove strani, saj do zdaj tega ni naredila še nobena medijska hiša.