Pred enim mesecem so v državnem zboru sprejeli zakon, s katerim bodo lahko invalidne osebe uveljavljale pravico do finančne pomoči pri nakupu letne vinjete. Do finančne pomoči bomo upravičeni tudi slepi, tako organizacije kot posamezniki, pogoja za uveljavljanje pravice sta dva. Prvi, zelo logičen pogoj je, da se s tistim vozilom prevaža invalidno oseba oziroma ga ta vozi sama, če je to zmožna.

Slika: Vinjeta

(Foto: Dars)

Vse skupaj pa se ustavi pri drugem pravilu, kateri je za slepe popolnoma zgrešen in na ta način posameznikom onemogoča pomoč pri financiranju za nakup. Vinjeto lahko dobimo pod pogojem, da se bomo slepe osebe prevažale z večjimi vozili, torej kombi (kategorija B2). Za osebna vozila, kjer letna vinjeta stane 110 eur pomoči ni, čeprav je v zakonu napisano, da smo upravičeni tudi slepi.

Po logiki države se slepi v osebnih avtomobilih nismo zmožne voziti, enako velja tudi za tiste invalide, kateri so še vedno zmožni voziti osebni avtomobil ali za prevoz takšnih oseb ni potrebno večje vozilo.

Kakšna je finančna pomoč?

Finančna pomoč znaša pri nakupu vinjete B2 50% zneska. Vinjeta za večja vozila v tem primeru stane toliko, kakršna je cena letne vinjete za osebna vozila.

Zakon je vsekakor dobrodošel, vendar nekateri očitno pozabljajo, da določene skupine (gluhi, slepi…) v tem primeru ne potrebujemo večjih vozil za prevoz. Težavo bi lahko rešili na zelo enostaven način, in to je finančna pomoč pri nakupu vinjete tudi za osebne avtomobile. Že 20% popusta bi bilo v tem primeru zelo dobrodošlo.