Sem Anja Pustak Lajovic. Stara sem 21 let in prihajam iz Trbovelj iz Zasavja. Sem slepa od rojstva, kar pomeni, da popolnoma nič ne vidim. Kljub slepoti počnem veliko stvari. Pojem, igram na inštrumente, ukvarjam pa se tudi z novinarstvom (delam na lokalni televiziji ETV v Kisovcu, pišem članke za Zon.si, v kratkem pa bom del ekipe tudi na radiu Rogla. Ravno pa sem zaključila s šolanjem. Pridobila sem si dva poklica, in sicer administrator in ekonomski tehnik. Izobraževala sem se v Centru IRIS Ljubljana (prej imenovanemu Zavodu za slepo in slabovidno mladino Ljubljana).
Kot sem že omenila, me zelo zanima tudi novinarsko področje. Honorarno delam na lokalni televiziji ETV v Kisovcu, začela pa se bom kot radijska napovedovalka preizkušati tudi na radiu Rogla. Tam bom vodila radijske voščilnice. Ker si bom za radijsko oddajo morala v brajevo pisavo prilagajati veliko gradiva in to seveda tudi brati, sem spoznala, da bom potrebovala Braillov tiskalnik, saj brez njega vse to ne bo šlo.

Kaj sploh je braillov tiskalnik?

Braillov tiskalnik je podoben tiskalniku, ki ga uporabljate videči, le, da braillov tiskalnik ne brizga črnila, temveč na poseben papir tiska kombinacije izbočenih pik – brajevo pisavo oziroma brajeve črke.
Ta podatek je dosegljiv na naslednji povezavi:
http://www.zveza-slepih.si/katalog-pripomockov/6-pripomocki-za-informacijsko-tehnologijo/brajevi-tiskalniki/
Braillov tiskalnik bi res zelo potrebovala, saj bi mi pomagal pri pripravi in prilagoditvi gradiva v brajevo pisavo. Potrebovala bi ga torej pri prilagoditvi radijskih in televizijskih gradiv. Kot sem že omenila, sem tudi glasbenica in prav tako pišem tudi besedila, bi mi tiskalnik zelo prav prišel tudi pri prilagajanju besedil.
Zdaj si vse, kar potrebujem, občasno natisnem preko Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Maribor. Tak način sicer izberem zelo redko, ker je še ta »pomoč« žal plačljiva, zato največkrat prepisujem sama vse, kar potrebujem na brajev pisalni stroj in to mi vzame tudi cel dan ali več.
Kot kritiko bi podala samo to, da je zelo žalostno, da mora biti tak za slepe pomemben pripomoček tako zelo drag! Znesek, ki ga moram zbrati jaz za tiskalnik znaša 5.154,50 EUR (skupaj z DDV-jem in transportom, ker pride iz tujine).
Na botrstvu Slovenije, kjer sem tudi včlanjena, so mi odprli poseben sklic, kamor se nakazujejo vsa sredstva za braillov tiskalnik, ki ga potrebujem.

Kdor bi želel kakor koli pomagati, lahko sredstva nakaže na naslednje podatke:

  • Prejemnik: ZPM LJ. MOSTE-POLJE, PROLETARSKA 1, LJUBLJANA
  • Koda namena: CHAR, Namen: ZA ANJIN BRAILLOV TISKALNIK
  • IBAN: SI56 0201 2002 0297 991, BIC: LJBASI2X
  • Referenca: SI00 587

Sklic je odprt za nedoločen čas.
Iskrena hvala vsem za vso pomoč že v naprej!

Anja Pustak Lajovic