Se spomnite geografije v šoli, ko smo raziskovali svet s pomočjo tipnih zemljevidov ali globusov? Če vas bi danes vprašal, na katere države meji Poljska ali Belgija, bi jih znali našteti? Če imamo namen kam potovati v realnem življenju je dobro, da vemo, kje se bomo nahajali ali pa vsaj približno smer potovanja. In tudi če niste ravno navdušenci potovanj oziroma ne čutite potrebe po tem, lahko še vedno spoznavate svet vsaj preko elektronskih naprav in odkrivate nove kraje. In kar je najpomembnejše, spoznate lahko nove ljudi iz različnih koncev s pomočjo tekstovnih sporočil in si izmenjujete informacije.

 
Slika letala

 

Ste že slišali za Euro fly? Morda bo kdo izmed vas sedaj pomislil na neko evropsko institucijo, ki se ukvarja s poleti za osebe s posebnimi potrebami oz. karkoli drugega povezano z letenjem. Tisti, ki pa ste že slišali za to, pa veste, da je to računalniška igra prilagojena slepim in slabovidnim.

Ste kdaj sanjali, da bi postali pravi pilot? Če se vam ta želja ne bo uresničila v realnosti, se vam bo pa vsaj delno. Vse, kar boste potrebovali so dobre slušalke ter vaš računalnik, saj gre za avdio igro, kar pomeni, da je tu pomemben predvsem zvok. Vendar, naj vas opomnim, da je igra precej zahtevna, saj se boste morali naučiti ogromno bližnjic na tipkovnici, da boste lahko sploh poleteli. Čeprav obstaja avdio vodič, s katerim si pomagate, vam bo začetek igre “požrl” kar nekaj živcev. Morda pa se vam posreči in vam uspe poleteti v kakšni uri, ampak se bom tukaj kar ustavil.

Če ste že kdaj leteli z letalom, boste v igri ugotovili, da so zvoki precej realni. Sliši se letališče in ostala letala, ki pristajajo in vzletajo, odpiranje in zapiranje hangerja, v katerem so parkirana letala, potnike, ko vstopajo na letalo in se pripnejo z varnostnim pasom ter še mnoge druge zvoke (vsega vam pa tudi ne bom razkril 🙂 ).

Več kot 30 letal (majhna, srednja in večja letala), 3 različni tipi letališč, preko 300 letališč po celem svetu je le začetek. Ko boste naložili igro, imate na začetku na voljo dva načina. Opcija Free flying mode vam omogoča lete po želji – izberete letalo in njegovo začetno destinacijo, naložite potnike, še prej pa morate nastaviti cilj. Drugi način pa vam omogoča pridobivanje izkušenj z opravljanjem nalog. To vam omogoča, da kasneje postanete pilot v svoji državi in za podjetje Euro Fly opravljate polete, torej gre za “multy player” način, kjer uporabniki letijo v realnem času in si med leti v primeru srečanja izmenjujejo sporočila. Poslovanje podjetja Euro fly ter seznam letal, ki so trenutno v zraku lahko preverite na tej strani.

Letalo je na začetku parkirano v hangerju in ga je potrebno pripeljati na letališko stezo oz. še prej pobrati potnike, če to od nas zahteva naloga. Pri vožnji po letališču moramo biti zelo previdni, da se ne zaletimo v druga letala, saj je potrebno prečkati tudi letališko stezo. Da vemo, kdaj lahko prečkamo letališko stezo moramo vklopiti tudi radijsko zvezo, saj nam iz kontrolnega stolpa dajejo navodila, kje naložimo potnike ter nam določijo stezo, iz katere poletimo. Iz kontrolnega stolpa nam dajejo tudi navodila o višini, na katero se moramo povzpeti in nas obveščajo, ko se bližamo drugemu letališču. Pri vzletu je zelo pomembno, da preverimo hitrost letala, pri katerem bo vzletelo, saj v nasprotnem primeru pride do nesreče. Pri majhnih letalih je samo upravljanje zelo zahtevno, saj moramo vse upravljati ročno (višina, pristajanje, smer letenja…), pri srednjih letalih nam ni potrebno skrbeti za smer letenja, saj imajo vgrajen sistem za smer letenja ter se ob vnosu višine sam dvigne in nam ni treba skrbeti, da bi šlo previsoko. Velika letala pa imajo vgrajenega avto pilota, kar pomeni, da nam med letom ni treba skrbeti za nobeno stvar. Previdni pa moramo biti tudi na druga letala, ko so isti čas v zraku, saj lahko pride do trčenja, če sta na isti višini. Vsako letalo je zato opremljeno s sistemi za zaznavanje drugih letal, sistem za vreme ter še nekaj drugih sistemov, potrebnih za uspešen let.

Preden se podate med oblake vam priporočam, da prisluhnete avdio vodiču v angleščini na strani Euro fly za pomoč,igro pa prenesete tukaj,kjer so na voljo še nekateri dodatki (komunikacija v kontrolnih stolpih, letališča ter drugi glasovi za upravljanje).

Igra je brezplačna, lahko pa razvijalcu donirate željen znesek, če to želite. Igro je razvil slovak Stefankiss Kissoft s pomočjo nekaterih drugih ljudi.

Želimo vam prijetne in predvsem varne lete po svetu!