Slike in opisi pripomočkov

Na tej strani je objavljen seznam nekaterih pripomočkov za slepe in slabovidne. Posamezniku omogočajo bolj enostavno predvsem pa dostopnejše življenje. Priporočamo vam, da si preberete tudi definicijo slepote.

 

Bela palica

Bela palica

Bela palica je za slepo ali močno slabovidno osebo “drugo oko”. Omogoča samostojno gibanje, saj z njo zaznavamo ovire pred sabo. Postavimo jo pred sebe in med hojo tudi palico premikamo od leve proti desni in obratno, da v obsegu svojega telesa zaznamo oviro in tako preprečimo nesrečo.

 

My reader

My reader

Pripomoček namenjen slabovidnim osebam. Omogoča povečavo besedila ali slike. List ali knjigo z vsebino položimo pod My reader, nato se na zaslonu pokaže vsebina. Potem jo lahko povečamo ali skeniramo.

 

Brajeva vrstica

Brajeva vrstica

Pripomoček namenjen slepim osebam. Brajeva vrstica pretvori besedilo, ki se nahaja na zaslonu računalnika v brajevo pisavo.

 

Brajev stroj

Brajev stroj

Pripomoček namenjen slepim in močno slabovidnim osebam. Omogoča pisanje besedila v brajevi pisavi. V današnjih časih to metodo nadomešča računalnik, saj je brajev stroj precej moteč zaradi zvoka, ki ga oddaja, računalnik pa je v današnjih časih bolj praktična in predvsem hitrejša opcija.

 

Brajev tiskalnik

Brajev tiskalnik

Od navadnega tiskalnika se razlikuje v tem, da vsebino natisne v brajevi pisavi in ne v “normalni pisavi za videče”.

 

Pes vodič

Pes vodič
Lahko mu rečemo kot nekakšen “živi pripomoček”, saj nam pomaga pri hoji po terenu. Njegova naloga je, da nas pelje mimo ovir kot so drogovi, parkirani avtomobili itd. Pokaže nam tudi kje se začnejo stopnice in robove pločnikov.

 

Za slepe in slabovidne obstajajo tudi drugi pripomočki kot je recimo ura, govoreči kalkulator ali kuhinjska tehtnica. Razlika med navadnim in prilagojenim pripomočkom je v tem, da je ta opremljen še z govorno sintezo.