Pred mesecem dni smo pisali o produktu iz slovenije, očala, s katerimi se bo lahko slepa oseba gibala samostojno v okolju. Tokrat pa vam predstavljamo očala, katera slepim sporočajo iz okolja povsem druge stvari.

V Frankfurtu vsako leto poteka 3-dnevni sejem Sight City. Namenjen je slepim in slabovidnim, predstavljajo pa se različni ponudniki z tehnološko opremo, igrami ter ostalimi pripomočki za slepe in slabovidne. Poleg brajevih vrstic, folij za pozitivno risanje in iger se na sejmu vedno najde kaj posebnega in “neverjetnega”. Tokrat so bila to očala podjetja OrCam iz Izraela.

Očala imajo vgrajeno kamero in zvočnik. Ko pred sebe postavimo besedilo na listu in se s prstom dotaknemo naprave na desni strani očal, očala ta tekst pretvorijo v zvok in tako vemo, kaj na listu piše. Trenutno naprava zazna le angleška besedila. To pa še zdaleč ni vse. Očala lahko prepoznajo tudi denar, barvo oblačil in kar je še najbolj presenetljivo si lahko zapomnijo vsako osebo posebaj in tako kasneje vemo, kdo je pred nami, če nekje na ulici na daleč vidimo tisto osebo. Cena teh očal za slovenski trg žal ni nič kaj prijazna, saj stanejo približno 4.500 eur. Očala pa lahko uporabljate tudi kot fotoaparat. Podjetje v sloveniji posrednika še nima, so pa prisotni v 30 državah. Z ekipo OrCam smo se dogovorili, da bomo ostali z njimi v stiku in morda se lahko zgodi, da bi ta očala enkrat preizkusili tudi v sloveniji.

Kaj vse omogočajo očala pa si poglejte v zgornjem videu.