V današnjih časih je denar sveta vladar. Je sredstvo, brez katerega se ne da živeti. Ker pa so stvari vsak dan dražje oziroma je razlika med dohodki in odhodki majhna, smo pri zapravljanju še toliko bolj pozorni. Posledično to pomeni, da gledamo na vsak cent, ki ga zapravimo.

Slika - denar

 

Veliko ljudi varčuje tako, da denar dvigne iz bančnega računa in ga hrani nekje doma na “varnem mestu”, a spet drugi pravijo, da takšen način varčevanja ni ravno najboljši. Kakorkoli že, ne glede na to, če imamo denar pri sebi v papirnati obliki ali na bančnem računu moramo z njim ravnati preudarno in natančno vedeti, za kaj ga bomo zapravili.

Pri plačevanju z bančno kartico načeloma ni težav, saj imamo natančen vpogled v porabo. Takšen način “zapravljanja” priporočamo tudi slepim in slabovidnim, če le znajo vnesti pin kodo na pos terminalu in uporabljati spletno banko.

A vedno ni tako. Marsikdo še vedno najraje plačuje z gotovino, saj se še danes dobi pri nakupu s takšnim plačilom kakšen dodaten popust ali pa ste na bankovce bolj navajeni kot na kartico. Bankovce slepe in slabovidne osebe prepoznavamo večinoma po velikosti, nekateri pa si le-te razporedijo v denarnici. Lahko pa pride do situacije, ko nismo prepričani, kakšno vrednost ima določeni bankovec. Če ob sebi nimamo videče osebe vas lahko v tem primeru reši pametni telefon in mobilna aplikacija Blind Droid Wallet. Z njo boste zelo hitro ugotovili vrednost posameznega bankovca. Ko boste odprli aplikacijo, na razdaljo cca. 20 cm od zadnje kamere telefona položite bankovec. Aplikacija bo samodejno zaznala vrednost in jo povedala. Aplikacija je na voljo za android naprave in je brezplačna za uporabo.