Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) že vrsto let ponuja storitev Mreža spremljevalcev. Mreža je namenjena slepim in slabovidnim, omogoča pa spremstvo z videčo osebo na željeno lokacijo. To je lahko zdravniški pregled, opravljanje nakupov – ali pa zgolj spremstvo od točke a do točke b.

Pred nekaj dnevi so vse uporabnike po elektronski pošti obvestili o letošnjem stanju glede spremstva. Za vse tiste, ki ne prejemate njihovih obvestil se v letošnjem letu ne spremeni nič. Število ur spremstva ostaja enako kot lansko leto, torej 4 ure brezplačno in 4 dodatne ure z doplačilom 4 € (1 ura =1 €), število spremstev pa je omejeno na 8 mesečno.

Še nekaj statističnih podatkov za leto 2017 (VIR: Elektronska pošta ZDSSS)

– Izvedli smo 9404 ur spremstva, od tega 2368,5 prostovoljnih.

– V program je bilo vključenih 154 uporabnikov in 64 spremljevalcev.

– V oktobru smo izvedli usposabljanje za spremljevalce, ki se ga je udeležilo 10 spremljevalcev in ga tudi uspešno opravilo.

– Vzpostavili smo komunikacijo z različnimi organizacijami po Sloveniji, da bi našli kandidate za usposabljanje spremljevalcev na tistih območjih, kjer je mreža s spremljevalci glede na potrebe uporabnikov slabše pokrita.

– Na različnih dogodkih smo ljudi informirali o programu.

Izpostavili pa so tudi problematiko glede spremljevalcev. Težava je namreč v tem, da jih na določenih koncih v sloveniji sploh ni, izpostavili so Koroško, Krško in notranjsko regijo. Vsak, ki prihaja iz tega območja in je videč ter bi se želel vključiti v program spremljevalcev se lahko obrne na ZDSSS.