Ta članek bom pisal v prvi osebi, saj se je včeraj meni (miha) v trgovini Mercator center Šiška zgodila zelo neprijetna izkušnja. Na prvi pogled bi lahko to primerjal s tisto zgodbo o Sabini in njenem psu vodiču v trgovini Harvey Norman.

Slika Dante in Miha

Kljub opozarjanju in rednem osveščanju ljudi, da psi vodiči lahko vstopijo kamorkoli to nič ne zaleže, saj sva včeraj šla s prijateljem v trgovino – Mercator center Šiška. Ko sva želela vstopiti v trgovino, je naju obgovoril varnostnik. Do tukaj je še vse v redu. Pristopi k nama in začne z visokim in jeznim glasom proti nama, da moj pes ne sme v trgovino. Ko sem mu pojasnil, da gre za psa vodiča slepih in da mu lahko pokažem veljavno izkaznico z zakonodajo, je še vedno vztrajal pri svojem in še vedno trdil, da pes ne sme noter. Potem je on spraševal nekoga preko radijske zveze, če gre pes vodič lahko v trgovino, in ko mu je na drugi strani povedal, da lahko, je pričel s svojim nespodobnim, zame žaljivim obnašanjem. Namesto, da bi se opravičil za svoja dejanja, ki jih je storil, je za konec dejal “da se ne bo pes kje polulal slučajno v trgovini”, ampak to ne v prijaznem tonu, da bo vsem jasno. Seveda sem mu vmes omenil, da bom poklical policijo, če mu karkoli ni prav in seveda je s svojim napihnjenem glasom rekel “kar pokličite” in je še vedno trdil, da ima prav.

Po tem dogodku sva s prijateljem šla v trgovino, kot že omenjeno brez opravičila varnostnika. 20 minut po dogodku sem poklical v Mercatorjevo centralo in jim obrozložil situacijo, kaj se je zgodilo. Rekli so, da bodo ukrepali in da me bodo obvestili, kaj se bo dogajalo, seveda sem obvestilo, kaj bodo naredili zahteval jaz in jim tudi pustil svoje podatke.

Ni prav, da se delajo stvari na tak način, sploh pa ni prav, da delo varnostnikov opravljajo takšni ljudje, kateri ne znajo komunicirati z človekom in se do njega obnašajo kot da smo vsi drugi zadnja smet na svetu, on pa, ker je varnostnik je pa bog.

Resnično vam povem, da mi je sedaj dovolj tega. Lani so me na različnih mestih opozorili najmanj petkrat, da ne smem v določen prostor, a je osnovna razlaga zalegla. Vendar vsakemu človeku bi moralo biti jasno, da pes vodič slepih lahko gre kamorkoli, kjer je javna površina in da mu vstop ne sme biti zavrnjen. Ne razumem tudi tega, če varnostnike sploh kaj učijo glede invalidov, kako se morajo obnašati, ker včerajšnje dogajanje je bilo nedopustno.

Upam, da bo priročnik o pseh vodičih kmalu zunaj, za katerega je dala pobudo Sabina, da ga bomo poslali tudi varnostnikom in jih naučili osnovnih pravil o invalidih, Mercatorju pa bomo dali vedeti, da ne znajo izbirati primirnih ljudi za to vrstno delo.

Update:

Iz Sintala so se za neljubi dogodek v Mercator Center Šiška opravičili. Za podrobnosti si preberite objavo tukaj.