Danes, 15. oktobra je mednarodni dan bele palice. Razglasila ga je mednarodna zveza slepih leta 1970. (Vir: Wikipedia)

Prvi človek, ki velja za “izumitelja” pa je bil James Biggs – slepi glasbenik iz Velike Britanije. Svojo palico je pobarval z belo barvo, da je bil bolj viden, ko je prečkal cesto.

Bela palica

Bela palica je tehnični pripomoček, namenjen slepim in slabovidnim ljudem. Omogoča samostojnost in varnost slepe ali slabovidne osebe pri gibanju v okolju, hkrati pa je bela palica tudi opozorilo vsem drugim v okolici, da ima oseba ostanek vida oziroma je brez ostanka.

Uporaba bele palice je zelo preprosta. Položimo jo pred sebe in jo premikamo od leve proti desni v širini svojega telesa. Na tak način prepoznamo oviro pred seboj, ko se jo s palico dotaknemo. Z njo pa zaznavamo tudi robove pločnikov, stopnice ter nam pomaga pri vstopu na avtobus, vlak in druga prevozna sredstva.

Bela palica je mednarodni simbol slepe osebe, tako boste ne glede na to, kje se nahajate vedeli, katera oseba je slepa ali slabovidna. Morda velja omeniti, da v nekaterih državah uporabljajo palico rumene ali zelene barve.

Belo palico ne uporabljajo samo slepi. Namenjena je tudi močno slabovidnim osebam, predvsem tistim, ki imajo majhen ostanek vida (5% ali manj), saj ovire takšna oseba zazna prepozno in bi lahko prišlo do nesreče.

Kako se vesti do osebe, ki uporablja belo palico? Predvsem je pomembno to, da naredite prostor, da lahko normalno hodi v okolju in ji pomagati, če ima slučajno kakšne težave. To se lahko velikokrat pojavi v primeru prečkanja ceste, saj so prehodi brez semaforja ali pa ta nima zvočnega opozorila.

Poznamo več vrst belih palic. Prva je takšna, kot je prikazana na sliki. Poznamo pa tudi teleskopsko belo palico, ki je malo drugačna od prikazane na sliki, saj je namenjena gibanju le v notranjih prostorih. Bela palica, ki je opremljena z ultra zvočnim signalom pa sporoča tudi višinske ovire. Teh z navadno belo palico ni možno prepoznati, saj bi jo morali dvigniti v višino svoje glave, kar pa je lahko zelo nevarno, da ne bi poškodovali kakšnega pešča pred seboj.

Zanimiva praksa je pri Ljubljanskem potniškem prometu (LPP). Če ste kdaj videli čakati na avtobusni postaji slepo osebo, ki ima pred seboj belo palico, voznik avtobusa ustavi pred njo in ji pove številko avtobusa.

Za konec pa še zgodba Zlatka Cigiča iz Metlike o njegovi uporabi bele palice, zraven pa dodajamo še pesem o beli palici.

Pri 22 letih je moj vid šel po gobe – v pokoj. S predsodki o beli palici nisem imal problemov, a kljub temu sem se v domačem kraju še nekaj časa trudil hoditi brez nje. V Ljubljani pa ni šlo. Kot sem že omenil me predsodki niso obremenjevali; bolj me je obremenjevalo, da brez palice ne gre več – bi rekel sprejeti neke vrste poraz. A ko sem doma začel uporabljati palico, so sosedje ugotovili, da sem se moderniziral… Sicer sem jim jaz bil pripravljen prodati to moderno tehnologijo, a oni niso bili zainteresirani.

 

Zdaj si več ne predstavljam hoje brez palice. Tudi, ko imam spremstvo je palica vedno zraven. Zakaj? Nekoč sem se po mestu sprehajal s spremljevalko brez palice. Seveda mimoidoči sprehajalci niso vedeli, da sem jaz slep in so se zaletavali vame ker so pač pričakovali, da se bom jaz umaknil njim. Ko pa zagledajo palico se lepo umaknejo.

“Ne vem … ali tako bedno izgledam ali pa slabo hodim?” sem v šali dejal prijatelju. “Saj kadar grem sam po Ljubljani mi veliko mimoidočih ponuja pomoč.

Skratka kot mi je že davno nazaj dejal prijatelj:

“Ti slep si pa če bodo to drugi vedeli ali ne!”

 

 

PRIJATELJICA – Jelka Vuk Novakovič

 

(Pesem o beli palici z akrostihom)

 

Pot naporna. Čelo vlaži potna sraga,
Robnik občrtava spremljevalka draga;
Išče pot – vsa vdana mi pomaga;
Je varovancu v pomoč, da ne omaga.

Ako mi v osamljenosti mre srce,
To prijateljica bela ve.
Eno roko mi poda, saj v dvoje laže gre –
Laže pa čeprav ne vidiva obe.

Ječe ne sprejemam – zopet z belo sestro grem
In ne čutim, da prijem je trd in nem.
Cenjen pa le človek je, Češ, duša je nad vsem,
A ne vsaka – tudi to že vem…

Mi pa še dodajamo:

Slepota ni nobena ovira v življenju. To je le izziv, s katerim se soočamo vsak dan!

Veseli bomo, če se nam boste pridružili v naši facebook skupini.Pridruži se nam lahko kdorkoli!