Pred približno 14 dnevi se je v Sloveniji pričela izdajati invalidska kartica. Z njo je mogoče koristiti različne popuste pri nakupu izdelkov ali storitev. Kartica je na voljo za slepe in slabovidne kot tudi druge vrste invalidnosti, saj je to projekt Evropske unije, katera si prizadeva poenotiti sistem za koriščenje ugodnosti z invalidsko kartico. Ta bo v nekaj letih na voljo po celotni Evropski uniji, trenutno pa je možno ugodnosti koristiti v sedmih državah.

Kaj sploh lahko dobim z invalidsko kartico in koliko je popusta?

Nekateri mislijo, da lahko z kartico kjerkoli dobijo popust vendar to ni tako. Seznam ponudnikov in ugodnosti, kjer lahko dobite popust z invalidsko kartico je objavljen na uradni strani.

Po naših opazovanjih se zaenkrat ponudbe dodajajo tedensko, kar je zelo dobro za nadaljno širjenje projekta po Sloveniji in drugod. Popusti so različni – od 5% pa vse do 100%. Največ je brezplačnih ponudb pri letni članarini v knjižnicah po celotni Sloveniji ter pri ogledih muzejev. Pri nočitvah v hotelih je na voljo od 5 do 10% popusta, za vse tiste, ki radi potujete pa lahko dobite 15% znižano ceno letalske vozovnice oziroma dobite toliko popusta pri celotnem potovanju. Če si želite ogledati predstavo ali film si lahko v različnih kulturnih centrih ali kinomatografih pridobite od 20% pa vse do 100% popusta.

Za vse tiste, ki pa uporabljate pametne telefone Android ali iOS pa si lahko naložite aplikacijo Invalidska kartica, saj lahko z enim dotikom preverite ugodnosti v vaši bližini.

Upajmo, da bo ta projekt še naprej rastel. Hkrati pa pozivamo vsa podjetja, da se vključijo in pomagajo invalidom pri dostopnosti do storitev in izdelkov na čim lažji in ugodnejši način.