Pred kratkim smo že pisali o invalidski kartici, ampak še nismo končali. Trenutno je še največ popustov na voljo pri članstvu v knjižnicah in raznih kulturnih centrih ter muzejih, vmes pa zasledimo še nekaj turistične ter športne ponudbe. Nam pa so se poredile nekatere ideje, da bi uporabnost kartice še dodatno izboljšali. Koliko izmed vas je sploh interesentov za ogled kakšnega muzeja? Ok, kdaj pa kdaj se odpravimo tudi tja, vendar za invalide so v veliki večini že imeli popust na vstop ali pa je bil celo brezplačen. Spodaj je nekaj predlogov, kateri bi nam kar v precejšnji meri olajšali življenje in samostojnost. Pošljite nam tudi vi svoj predlog na info@blindportal.si, saj bomo povezavo do tega članka poslali direktno na invalidsko kartico. Mogoče pa kakšno željo celo uresničijo!

1. Popust v živilskih trgovinah

Glede na to, da imajo t.i. upokojenske dneve v trgovinah kot so Špar in Tuš,, kjer upokojenci na izdelke prejmejo 10% popusta bi lahko enako veljalo tudi z invalidsko kartico. Nekateri do trgovine potrebujejo spremstvo – in zakaj nebi en del namenili tudi spremljevalcu ali pa morda že iz principa, ker nakupuje invalidna oseba in se s tem lahko pojavijo razne težave…

2. LPP prevoz

Zakaj bi morali imeti za Ljubljanski potniški promet posebno kartico, če bi se lahko identificirali kar z invalidsko? Bistvene razlike pri tem ne opazimo, razen tega, da bi imeli pri sebi eno kartico manj, urbana pa za slepe sploh ni posebaj označena z brajevo pisavo, medtem, ko na invalidski kartici v brajici piše “eu disability card”. Enako bi veljalo tudi v primeru drugih prevoznikov, če bi se odločili za popust z invalidsko kartico (tudi Slovenske železnice, kjer ima 100% popusta le spremljevalec z člansko izkaznico ZDSSS).

3. Popusti v aplikaciji tudi iz drugih držav

Ko potujemo po Evropski uniji in bi radi preverili ugodnosti v tisti državi, kjer se trenutno nahajamo bi aplikacija avtomatično preko GPS sprejema zaznala in nam ponudila najbližje možnosti. Ta opcija trenutno še ne deluje (testirano), saj se vedno prikažejo ponudbe iz Slovenije, ne glede na to, kje smo.

4. Invalidska kartica namesto zdravstvene?

Glede na to, da smo v 21. stoletju, bi to lahko bilo izvedljivo. Največ, kar bi imeli od tega je, da bi imeli eno kartico manj.

5. Popusti v termah

Popust bi vključeval koriščenje storitev po termah v Sloveniji (Banovci, Radenci, Čatež…). V tem primeru priporočamo brezplačno karto ali pa vsaj nekaj popusta tudi za spremljevalca, saj je slepim in slabovidnim samostojen dostop zelo otežen.

6. Taksi prevozi

Včasih je potrebno na hitro nekam priti ali pa za izbrano destinacijo ni javnega prevoza – v tem primeru bi lahko tudi pri taksistih dobili določen popust z invalidsko kartico.

Predloge bomo zbirali do petka 1. Septembra!