Uporabniki novejših pametnih mobilnih telefonov z operacijskem sistemom Android ste v zadnjem mesecu v svoje naprave prejeli zelo uporabno funkcijo, imenovano Google Lens. Ta omogoča prepoznavanje različnih predmetov kot tudi hrane ali podobno.

Do omenjene funkcije se lahko dostopa preko kamere ali pa zadržimo prst na tipki Home, kjer se nam odpre Googlov asistent in nato pritisnemo “Google Lens”. Kamera bo skušala prepoznati stvar, ki je pred vami in vam rezultat izpisala na zaslonu. Vsekakor zelo uporabna funkcija za slepe, čeprav je ta namenjena za vse ljudi.

Funkcijo smo preizkusili tudi sami. Z Google Lens smo poskušali izvedeti, kater avto je pred nami. Rezultat je bil zelo pričakovan, saj je Lens pravilno ugotovil, da gre za Audi A4 avtomobil. Prav tako smo se postavili pred drevo. Najprej smo dobili rezultat, da gre zgolj za neko drevo, ko smo ga prepoznavali malo bližje, smo dobili rezultat, da gre za češnje.

Google Lens deluje s pomočjo umetne inteligence, katera je danes nepogrešljiva v novejših mobilnih napravah. Z njo bodo v prihodnosti dosegli še boljše rezultate pri prepoznavanju objektov, hkrati pa je to dobra pot h razvoju ostalih tehnologij. Kako v praksi deluje funkcija si poglejte zgornji video!