Glasba nas danes spremlja vsepovsod. Med vožnjo, v službi, ko smo na zabavi itd… Predvajamo jo preko različnih medijev kot so USB ključi, spominske kartice, preko pametnih telefonov – CDjev pa se skoraj ne uporablja več. Mi se bomo ustavili pri pametnih telefonih.

 

Slika: Google Chromecast Audio 

(Foto: Anni.si)

Pametni telefon ima že vsak povprečen slovenec. Razlika je v tem, da nekateri za telefon namenijo veliko denarja, saj se od cenejših razlikuje po zmmogljivosti strojne opreme, drugi pa raje kupijo pametni telefon za manj denarja z nekoliko slabšimi specifikacijami, vendar je telefon še vedno primeren za sodobno uporabo aplikacij. Za uporabo Google Chromecast naprave zadošča cenejši telefon, pomembno je le, da ima nameščen operacijski sistem Android ali iOS.

Glasbo s pomočjo telefona velikokrat poslušamo v avtomobilu preko bluetooth povezave, enako velja, če smo doma ali na delovnem mestu, saj imajo glasbeni stolpi in druge naprave za predvajanje glasbe vgrajen bluetooth sprejemnik.

Bluetooth povezava je za komuniciranje med napravami zelo priljubljena, saj ima ogromno prednosti. Že to, da ni potrebno imeti povezave z kabli privarčujemo na prostoru in izgledu, prav tako pa sta napravi med seboj, da komunicirata lahko oddaljeni do 10 metrov.

Zakaj pa nebi preizkusili predvajati glasbo preko Wi-Fi povezave? Prav s tem namenom pa smo preizkusili Google Chromecast Audio. Majhna okrogla naprava, katera se poveže na Wi-Fi omrežje poskrbi za čistost zvoka in nemoteno predvajanje.

Google Chromecast audio deluje zelo preprosto. Na telefon moramo najprej namestiti aplikacijo Google Home. Ta aplikacija omogoča povezavo Chromecasta z Wi-fi omrežjem. Chromecast potem priklopimo na elektriko in odpremo Google Home aplikacijo. Telefon in chromecast se bosta našla takoj, to pa ugotovimo, ko slišimo zvok iz naprave. Pomembno je, da istočasno, ko chromecast priklopimo na elektriko, vklopimo še zvočnik in ga povežemo z chromecast napravo (običajno gre to preko 3,5MM avdio kabla). Nato s telefonom opravimo začetno namestitev (je zelo preprosta), potem pa se lahko predvajanje glasbe začne.

Odpremo aplikacijo, na primer Google Play Music, kliknemo na željeno skladbo in zgoraj desno pritisnemo na Cast. Za tem izberemo še napravo, katero smo povezali prej in glasba se bo začela predvajati na zvočniku. Ko se glasba predvaja na zvočniku, lahko mirno na telefonu opravljamo klice, brskamo na internetu ali pa celo zapustimo tisto območje s telefonom v roki ali žepu. Chromecast glasbo predvaja ločeno, tako privarčujemo na bateriji telefona, če se premikamo v prostorih se predvajanje ne prekine, saj je pomembna zgolj ena stvar, da je chromecast na Wi-Fi omrežju. Preko bluetooth povezave je zvok stisnjen (kompresiran), kar pomeni, da je kvaliteta glasbe slabša, medtem, ko preko Wi-Fi povezave poteka čist zvok brez kompresije.

Tudi za slepe in slabovidne je Chromecast lahko zelo dober pripomoček, saj bo TalkBack ali Voiceover deloval vedno na telefonu in ne na zvočniku, kjer se predvaja glasba.

Google Chromecast audio je možno kupiti na Anni.si ali Mimovrste, zanj pa je potrebno odšteti nekaj več kot 40 eur. Žal Google še ne prodaja fizičnih izdelkov v slovenijo, zato je cena njihovih naprav preko posrednikov malo dražja.