Facebook, najbolj priljubljeno socialno omrežje na svetu namenja pozornost tudi osebam s posebnimi potrebami. To so dokazali že pred letom dni, ko so za uporabnike pametnih mobilnih telefonov predstavili novost, katera brez dodatnih aplikacij na facebooku opisuje slike. Funkcija je vsekakor najbolj primerna za slepe in slabovidne in prične delovati samodejno, ko vklopimo Talkback oziroma Voice over.

Facebook logo

Pred kratkim pa smo ugotovili, da slike facebook opiše tudi na spletni strani facebook.com, torej za uporabnike namiznih ali prenosnih računalnikov. Funkcija deluje v slovenskem jeziku, za aktivacijo pa ne potrebujemo ničesar, saj bo delovala v kombinaciji z bralnikom zaslona. Če vam facebook slik še ne opisuje, se bo verjetno tudi pri vas to kmalu spremenilo, saj po naših ugotovitvah uporabnikom funkcijo vklapljajo postopoma.

Ali so opisi slik točni?

Opisi slik so danes še vedno daleč od tistega, kar bi bilo za slepe in slabovidne primerno. Čisto preprost primer: Če imamo sliko torte, nam bo facebook sporočil, da je na sliki hrana in nič drugega. Enako je za sliko na prostem, ko je v ozadju voda – ne vemo ali gre za reko, jezero, morje…

Za slepe in slabovidne so opisi ta trenutek v pomoč do te mere, da lahko sklepajo vsaj približno vsebino slike.