Očala, ki bodo slepim spremenila pogled na svet

Na Srednji elektro šoli in tehniški gimnaziji – Šolski center Novo mesto so se trije dijaki lotili zelo zanimivega projekta. Očala, katera bodo v prihodnosti popolnoma običajna na videz, v sebi skrivajo posebne senzorje, kateri bodo zaznavali ovire pred sabo in tako slepi osebi preprečile bližnje srečanje z njo.

 

Slika: Prototip očal

 

Pia, Kristjan in Urban so dijaki zadnjega letnika tehniške gimnazije v Novem mestu. Za projekt šolskega centra Novo mesto (Sci Drom) so najprej načrtovali, da bodo naredili napravo za gluhe, katera bi jim s pomočjo vibracij sporočala iz katere smeri prihaja zvok. Kasneje pa so se odločili, da bodo naredili očala za slepe. Prvi prototip smo že preizkusili in zdi se nam, da bi lahko slepim ta pripomoček zelo koristil.

Komplet je sestavljen iz dveh delov. Pas, kateri vibrira na zadnji strani nam sporoča, iz katere smeri prihaja ovira. Če je ovira na desni strani, bo pas vibriral na desnem delu, če je ovira na sredini, vibrira celoten del pasu. Očala pa moramo imeti na sebi zaradi senzorjev, kateri zaznavajo ovire in jih sporočajo pasu, da ta zavibrira na ustreznem mestu. Očala in pas sta v tej fazi povezana z kablom, končni izdelek pa bo ločen drug od drugega, saj bo kabel zamenjala bluetooth povezava.

Trenutni prototip zazna oviro približno pol metra od sebe, končni izdelek pa bo zaznal oviro kar do 5 metrov naprej. 8 senzorjev, kateri se nahajajo v očalih so opremljeni s posebnimi laserji za zaznavo.

V naslednjih tednih dijake čaka še dodatno izboljšanje že narejenega prototipa, izdelek pa bo potrebno nadgraditi tudi estetsko, da pas ne bo prevelik ter da bodo očala udobna za človeka. Malo za informacijo, ta prototip očal so naredili z 3d tiskalnikom.

Dijaki že razmišljajo o nadgradnji očal. Ena od večjih težav je ta, da so namenjena za zaznavo višjih ovir. Nižje ovire, kot so robovi pločnikov, količki ob cesti ipd. očala ne bodo zaznala. Rešitev dijaki vidijo v posebni napravi, katero bi se jo nataknilo na čevlje in bi preko nje dobili informacije o nižjih ovirah.

Nad celotnem projektom in testiranjem trenutne naprave smo zelo navdušeni. V prihodnosti si želimo, da bi naprava zaživela in se tudi prodajala po celem svetu. Ko bodo očala narejena v celoti, pa se ponovno oglasimo z končno predstavitvijo ter testom v živo!

Ker so dijaki v 4. letniku tehniške gimnazije, jim za konec še želimo, da uspešno opravijo maturo in da se kmalu vidimo z končnim izdelkom!